
1. Sveaborg var namnet där grishuset låg “Griskörka”
När Graningeverken började bygga arbetarbostäderna på Kejsarstan, klara för inflyttning runt 1897, fanns även tanken att familjerna själva skulle kunna bidra till egen försörjning. Ett grishus, en bagarstuga, samt ett trädgårdsland med äppelträd, skulle tillhöra varje lägenhet. Grishuset och bagarstugan fick nyttjas kollektivt. Nere vid ån fanns även tvättbryggor och en tvättbrygga för varje kasern. Jordkällare fanns också till varje lägenhet, samt vedbod, bovind och utedass.
På våren kom försäljaren av griskultingar. På lastbilsflaket fanns en specialbyggd stor låda med små fack där köparen kunde plocka ut och granska kultingarna. Godkändes kultingen bars den vilt skrikande ner till grishuset. Grisbåset var förberett med rent spån och lite halm. En träho för maten fanns också, därefter påbörjades allt med gödningen av grisen för att den skulle bli lagom stor till julslakten. Maten bestod av matrester m.m., bland annat färskt gräs, vi kallade det för “taran”. Grisgröt kokades i en järngryta vid tvättstället nere vid ån, den bestod av potatis och restmjöl från kvarnen. Gröten blandades med vatten vid utfodringen.
Alla arbetare hade inte råd att köpa en gris, ibland blev någon gris sjuk och måste avlivas.
En särskild medlemsförening bildades där det fick erläggas en medlemsavgift. Min syster och jag döpte den till grisförsäkringsföreningen.
Viss ersättning kunde erhållas från den om oturen var framme.
Spån och halm till kätten köptes av Graningeverken.
I själva byggnaden fanns plats för cirka 8 grisar samt två bås för kreatur.
Vaktmästare Richard Forsberg hade en ko samt en gris. I god tid före jul så slaktades vår gris. Det var olika slaktare, bland annat Hilding Johansson, Tord Sundqvist och slaktare Näslund.
Tord Sundqvist var den bäste av alla på att stycka grisens alla bitar.
Allt kunde tas till vara, jag själv har vispat grisblod för att det inte skulle koagulera. Minns ännu den speciella doften. Sidfläsket saltades och förvarades på vedbovinden. Allt annat konsumerades, leverpastej, pölsa, olika syltor bland annat pressylta, slarvsylta från grishuvudet, grisfötter, palt, blodpannkaka, blodbröd samt julskinka.
Det blev mat för många dagar.
Vilket arbete för husmödrarna då ingen kyl och frys fanns på den tiden.
Grishuset på Udden och Kejsarstan byggdes av slaggsten från masugnen.